Introductie video War in Korea [ klik hier ]

 

All gave some, some gave all

De oorlog in Korea
Naar aanleiding van de inval van Noord Koreaanse troepen in de republiek (Zuid) Korea werd op 25 juni 1950 door de Veiligheidsraad der Verenigde naties het besluit genomen de Republiek Korea bij te staan door de bij de VN aangesloten landen te verzoeken steun te verlenen.



All gave some, some gave all (Bron: Korea archief Wim Dussel)

Partijen
De troepen van de Verenigde Naties en de Republiek (Zuid) Korea versus de troepen van de Volks republiek (Noord) Korea, gesteund door de luchtmacht en de luchtverdediging van het voormalig Sovjet Unie. Bovendien vanaf 16 november 1950 door 300.000 vrijwilligers van de Volks Republiek China.

De Nederlandse Regering stelde:

"..dat het niet alleen onze plicht is deel te nemen aan de
collectieve verdediging tegen agressie zoals dat in het
Handvest der Verenigde Naties wordt bedoeld, maar ook
dat het noodzaak is paal en perk te stellen aan de communistische expansie, die zich telkens op een ander punt in de wereld doet gevoelen..

De Koninklijke Marine en de Koninklijke Landmacht namen deel aan de strijd in Korea [ klik hier ]. Teneinde direct te steunen werd besloten vanuit de vloot-Basis Soerabaya (Nederlands-indie) een oorlogsbodem te zenden.

Op 28 augustus 1950 besloot de Ministerraad tot het zenden
van een detachement der Koninklijke Landmacht. Het betrof
hier de eerste en tot dusver enige U.N. Peace Enforcing
Operation van de VN.

Aanvulling Koreanen
Het N.D.V.N. is vanuit Nederland nooit aangevuld tot de organieke sterkte van een Amerikaans Infanterie bataljon. Derhalve werd ter compensatie door het VIIIe leger een aantal Koreaanse Militairen, de zogenaamde Katusa's (Korean Augmentation to United States Army), ook wel ROKS (Republiek of Korea) genoemd en bij het N.D.V.N. ingedeeld.

 

Bekende gevechten en gebeurtenissen
1951: Hoengsong, Wonju, Heuvel-325, Hwachon reservoir, Hongertocht, Kanonnenvallei, Inje, Taeusan. Mundungni, IJzeren Driehoek, Kumhwa, Manusamahill en Leuringschans.

1952: Silverstarhill, Starhill, Sagimak Chungmoksil, Kojedo. Tweede inzet in de IJzeren Driehoek, Chorwon sector, Heuvel 347 en T-Bone met de voorposten Arsenal en Erie.

1953: Derde inzet in de IJzeren Driehoek, Kumhwa sector. Samichon Valley, Nudae, Chungmoksil en Heuvel 340.

De N.V.D.N. verliezen
De verliezen bij en voor het N.D.V.N. bedragen in totaal 163 man (incl. 40 ROKS) Het N.D.V.N. leed daarmee de zwaarste verliezen, die ooit bij de koninklijke Landmacht in bataljonsverband zijn voortgekomen. 
Zie memoriam [ klik hier ]